entry image

Verinin Resmi: İş Zekası (BI)

İnsan beynine iletilen bilgilerin yaklaşık %90’ı görsedir. Çünkü beyin, görsel verileri yazılı verilere göre 60 bin kat daha hızlı işler. Bununla birlikte insan zihni görselliği sever. İnsanların ortalama %80’i gördüğü şeyleri okuduklarına göre daha fazla hatırlamaktadır. Görseller, verilerin analizini de daha kolay ve anlaşılır bir hale getirir ve verilerdeki önemli bilgilerin fark edilmesine imkan tanır.

Veri görselleştirme (data visulazation) temelinde, verilerin beyin tarafından daha kolay algılanması için; çizelgeler, grafikler, diyagramlar, infografikler, haritalar vs. kullanılarak grafiksel olarak resmedilmesidir. Bu resimdeki amaç, kafa karışıklığına neden olan istatistiksel bilgilerin anlaşılır bir hale dönüştürülerek algılanmasını ve iş iç görülerinin bulunmasını kolaylaştırmaktır.

 

O Halde, Verilerinizi Nasıl Resmedebilirsiniz?

Her an veri ürettiğimiz ve farklı kaynaklardan birçok veriye sahip olduğumuz günümüz dijital dünyasında, veriye dayalı kararlar alabilmek için sahip olunan ham verilerin analiz edilmesi ve bilginin anlamlı ve anlaşılır bir hale dönüştürülmesi gittikçe zorlaşmaktadır. Bu nedenle de görselleştirme teknolojilerine ihtiyaç duyulmaktadır.

 İş dünyasının dev şirketleri, bu ihtiyaçlarına bir çözüm olarak ‘iş zekası (BI)’ sistemlerini kullanmaktadır. Çünkü bir iş zekası (BI) sisteminin analiz ve raporlama araçlarından biri olarak veri görselleştirme şirketlere; karar verme süreçlerinde iş stratejilerini ve hedeflerini değerlendirirken iç görülerini iyileştirme konusunda birçok fayda sağlamaktadır. Şimdi bu faydaların birkaçından bahsedelim.


  • Daha İyi Analiz Etme

Veri görselleştirme; satış, pazarlama stratejileri ve müşterilerin ürüne ilgisiyle ilgili raporların analiz edilmesine destek olur. Bu analizlerle işletmeler, işinde karlılığını artırmak için dikkat edilmesi ve geliştirilmesi gereken noktalara odaklanabilirler.


  • Hızlı Karar Alma

İnsan beyninin görselleri daha kolay algılandığından söz etmiştik. Veri görselleştirme sayesinde şirketler, veriler arasındaki ilişkileri kolayca anlamlandırarak yeni veri içgörüleri geliştirebilir ve daha  hızlı kararlar alabilirler. 


  • Hataların Farkına Varma

Verileri görselleştirmek, verilerdeki hataları önceden tespit etmeyi sağlar. Eğer ortaya çıkan veriler sizi yanlış kararlara yönlendiriyorsa, görselleştirmeler hatalı verilerin önceden belirlenmesine yardımcı olarak analiz ve raporlardan çıkarılmasına olanak sunar.


  • Verinin Hikayesi

Gösterge tablolarının amacı, veri hikayesinin anlatımıdır. Anlamlı bir şekilde tasarlanan görseller, başkaların hikayenizi kolayca anlamasını sağlar.


  • Kalıpları Belirleme

Karmaşık haldeki veriler görselleştirildiğinde içgörüler için birçok fırsat tanır. Görselleştirme, veriler arasındaki ilişkileri ve kalıpları belirmenizi sağlar. Bu kalıpları fark etmek, işlerini ileriye taşımak için verilerde dikkat edilmesi gereken bazı alanlara odaklanılmasına destek olur.


  •  İş İçgörüleri Bulma

Günümüz rekabetçi iş ortamında, iş içgörüleri bulmanın kilit noktası, görsel temsillerini kullanarak aralarındaki veri bağlantılarını bulmaktır. Bu içgörüleri keşfetmek, şirketlerin hedeflerine ulaşması ve doğru kararlar alabilmesi açısından oldukça önemlidir.

 

Veri Görselleştirmenin Sınırları

Veri görselleştirme ile fayda elde etmek ve doğru sonuçlara ulaşabilme dikkat edilmesi gereken bazı sınırlar vardır. Bu sınırlardan en önemlileri; veri kalitesi, neden-sonuç ilişkisi ve kanıtlanabilir olmadır.


  • Veri Kalitesi: Başarılı sonuçlar ortaya çıkaracak bir görselleştirme yapılabilmesi için kullanılacak verinin kalitesi en önemli etkendir. Bu sebeple görselleştirme yapılmadan önce dağınık biçimde bulunan verilerin temizlenmesi ve kullanılır bir hale dönüştürülmesi gerekir. 
  • Neden-Sonuç İlişkisi: Veri görselleştirmede, bilgilerin anlaşılır bir hale dönüştürülerek sıklıkla aralarındaki ilişkinin gösterilmesinde kullanılır. Neden-sonuç ilişkisi gözetilmeden verilerde bir ilişki varmış gibi gösterilmekten kaçınılmalıdır.
  • Kanıtlanabilir ya da Doğrulanabilir Olma: Görselleştirilen verinin, arka planında yer alan ham verilerin doğrulanarak ve analiz edilerek oluşturulması gereklidir.

BilişimBI, zengin veri görselleştirme seçenekleriyle şirketinizin rapor ve analizlerini hızla anlaşılır bir biçimde tasarlayarak size, geleceğinizi resmeder.

#verigörselleştirme , #bigdata,  #datavisulazation , #bı , #işzekasıaraçları

background

ÖGE Bilişim Çözümleri ile
işinizi dönüştürün